19 april 2021 Neem contact op

De huizenmarkt is, eigenlijk zoals altijd, een geliefd gespreksonderwerp op elke verjaardag of feestje. En helemaal nu. Huizenprijzen schieten door het dak, er is geen woning meer te koop en als er al een woning te koop komt, dan zijn er minstens 30 kijkers en wordt de woning per inschrijving verkocht.

Worden stenen zo snel, zo veel meer waard?

Het zijn niet de stenen, maar het is eigenlijk altijd de emotie die ermee gepaard gaat. Een simpel economische kwestie van vraag en aanbod. En zoals met alles, wordt deze emotie gevoed door de berichten uit de media. Gerenommeerde banken doen met regelmaat van de klok voorspellingen die eigenlijk nooit uitkomen. Consumenten organisaties heffen een waarschuwende vinger naar de aspirant huizenkoper om ze te behoeden voor mogelijk onheil en de journaals spuwen alle cijfers de huiskamers in.

Is het dan allemaal niet zo erg?

Dat de cijfers verontrustend zijn voor de huizenkoper is een feit. Maar de cijfers zijn altijd een gemiddelde van alle cijfers in heel Nederland. Om niet mee te huilen met alle goedbedoelde adviezen, vind ik het eigenlijk veel belangrijker om in te zoomen op de woonomgeving die voor jou belangrijk is. En sterker nog; inzoomen op het type huis dat op jou van toepassing is. Je kunt je voorstellen dat de cijfers van een startersappartement in het centrum heel anders kunnen zijn dan die van een vrijstaande woning in de buitenwijk. Concreet Taxaties | Aankoop heeft gekeken hoe het nu bijvoorbeeld zit voor Purmerend:

Als we het eerste kwartaal van dit jaar vergelijken met het eerste kwartaal van 2020 dan ziet het er voor Purmerend als volgt uit (bron: cijfers NVM):

  • – Er zijn 2 woningen minder verkocht
  • – De transactieprijs is met 12% gestegen
  • – De verkooptijd is gemiddeld 25 dagen
  • – Er wordt gemiddeld 3,4% boven de vraagprijs betaald

Als al eerder gezegd; dit zijn gemiddelden. Eigenlijk zou je dus nog meer moeten inzoomen op de woning of omgeving die voor jou van toepassing is. Maar op verjaardagen horen we eigenlijk altijd alleen de excessen (bij mij achter is er een woning verkocht voor wel € 75.000,- boven de vraagprijs). Ongetwijfeld waar, maar dat wil niet zeggen dat je op dat starters appartement ook minimaal zoveel moet overbieden. Buiten dat is elke woning weer uniek op zichzelf. Maar dat de trend de emotie in de hand werkt is duidelijk.

Iedereen is gebaat bij een gezondere woningmarkt die beter in balans is, dus je baseren op cijfers die van toepassing zijn op jouw situatie helpt in ieder geval een klein beetje lucht uit de bubbel te halen. En ik weet, het is preken voor eigen parochie, maar schakel een professional in. Deze professional is in staat je hierbij te helpen en te adviseren.

Het voert te ver om in dit bericht op alle varianten in te zoomen, maar mocht je meer inzicht willen hebben in jouw specifieke situatie, dan praat ik je graag bij.

 

Remco Honkoop
Concreet Taxaties | Aankoop